Nyheter

Antalet brunnsinspektioner behöver ökas

20 mars, 2019

Omfattningen av brunnsinspektioner kommer sannolikt att öka i framtiden. Brunnar inspekteras inte i den omfattningen som ledningsägarna borde. - Nej, men de borde göra, säger Dennis Hellström, IRG TV-inspektion.

Läs mer

Teknikträffen fick höga betyg av deltagarna

14 mars, 2019

Sammanställningen av de svar som deltagarna på Teknikträffen gav på en enkät är nu klar och visar att STVF:s konferens får höga betyg både från rörinspektörer och från läcksökare, som fanns med för första gången.

Läs mer

Rekordstort intresse för Rörnät och klimatkonferensen

6 mars, 2019

Om tre veckor arrangerar Svenskt Vatten konferensen ”Rörnät och klimat” 26-27 mars i Göteborg och över 650 deltagare är anmälda. Miniutställningen har dessutom lockat 55 utställare. Konferensen slår rekord på alla fronter.

Läs mer

Debatt: Otidsenligt att tillämpa ”läckagerabatt”

4 mars, 2019

Rättspraxis för ”läckagerabatt”, eller ”onormal vattenförbrukning och/eller överförbrukning hanteras” enligt Svenskt Vatten P100, minskar incitamentet för ledningsägaren att hålla sin anläggning i gott skick och skyndsamt åtgärda uppkomna läckage.

Läs mer

Utläckage inläckage och felkopplingar

8 februari, 2019

Det är oftare lättare att åtgärda utläckage än inläckage. Och vill verkligen alla kommuner veta hur stort det koncentrerade utläckaget är eftersom det problemet också kan röra sig om ett miljöbrott? Det var några av sakerna som Mathias von Scherling, RISE, tog upp i sitt föredrag. Sist ut var Christoffer Johansson från Svapipe om hur företaget arbetar med rök och färgat vatten för att bli av med kostsamt tillskottsvatten genom ledningsinventering och lokalisering av felkopplingar.

Läs mer

Innovativt och strategiskt arbete i Göteborg

7 februari, 2019

Kretslopp och vatten i Göteborg har idag omkring 100 stycken mätzoner för läckageövervakning. Fullt utbyggt kommer det att vara det dubbla. Hur man arbetar för en ökad läckagekontroll via innovativt och strategiskt arbete var rubriken för Tommy Ekblads föredrag på Teknikträffen.

Läs mer

Läckagekontroll underhåll och förnyelse går hand i hand

6 februari, 2019

Hur prioriteras läckagekontroll och underhåll jämfört med förnyelse av ledningsnäten – finansiering och investeringar? Det var den första frågan som panelen på programmet för läcksökning fick ta ställning till under Teknikträffen. - Både ock, svarade Johanna Lindgren, VD på Norrvatten som producerar och distribuerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm och till 600.000 människor.

Läs mer

Teknik stärker samarbete mellan rörinspektörer och läckagesökare

5 februari, 2019

Under STVF:s Teknikträffen samlades för första gången rörinspektörer och läcksökare, något som troligen kommer att bli mer vanligt i framtiden. - Vi står inför en gedigen utmaning att stätta status på en enorm mängd ledningar. Kameratekniken utvecklas och gör att samarbetet mellan rörinspektion och läcksökning går in i varandra. Vi har en spännande framtid framför oss.

Läs mer

”Glöm inte bort att ta hand om dig!”

4 februari, 2019

Många ägnar stor uppmärksamhet och tid åt att ta hand om sina verktyg och maskiner, men den viktigaste ”maskinen” är det lätt att ”glömma bort”. Teknik i all ära, vår kropp behöver också vård och uppmärksamhet så att vi klarar jobbet – och livet långt senare! Det var kärnbudskapet i naprapaten Pontus Melchert Lindells föreläsning på STVF:s Teknikträffen. - Jag vill hjälpa er att upptäcka era riskzoner tidigt och som ni själva kan åtgärda.

Läs mer

Människan i fokus på andra seminariedagen

1 februari, 2019

Teknik och maskiner i all ära, på andra seminariedagen av STVF:s Teknikträffen stod först den kanske allra viktigaste detaljen i fokus – nämligen den egna kroppen. Legitimerade naprapaten Pontus Melchert Lindell var först ut med bland annat tips hur vi kan förlänga och förbättra kroppens kapacitet.

Läs mer